Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Σαμ Τζιανκάνα


Μικρό βιογραφικό σημείωμα

Ο Σαλβατόρε Τζιουνκάνο ή Σαμ Τζιανκάνα ή Μόμο γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1908 στην ιταλική γειτονιά του Σικάγου. Έφηβος ακόμη μπήκε...

στη συμμορία του Αλ Καπόνε και γεύτηκε την μεγάλη εξουσία της Μαφίας στην πιο διεφθαρμένη πόλη των ΗΠΑ, την πιο διεφθαρμένη περίοδο, την περίοδο του μεσοπολέμου. Έμαθε τους κανόνες του παιγνιδιού δίπλα στον καλύτερο, αλλά ποτέ δεν επέδειξε τη συγκρότηση χαρακτήρα του Καπόνε: πάντα εγωκεντρικός, εκκεντρικός κι απρόβλεπτος έβαλε σε ρίσκο πολλές φορές το κεφάλι του - μέχρι που το έχασε.

Ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας χάρη στο κοφτερό του μυαλό και την σκληρότητά του. Δεν κρυβόταν από τις αρχές και κατόρθωνε να γλιστράει σαν το ψάρι από τα χέρια τους. Οι λάτρεις των αριθμών λένε πως, όντας κοινός μαφιόζος, συνελήφθη 70 φορές και καταδικάστηκε μόνο τις δύο: τη μία για ληστεία και την άλλη γιατί θεωρήθηκε ο κάτοχος παράνομου αποστακτήρα.

Τζιανκάνα και CIA
Tον Ιούλιο του 1997 οι αμερικάνικες εφημερίδες αποκάλυπταν, με πηχαίους τίτλους, την ανίερη συμμαχία: "Η CIA προσέφερε 150.000 δολάρια στον αρχιμαφιόζο του Σικάγου, για να δολοφονήσει τον Κάστρο". Ο αρχιμαφιόζος ήταν ο Σαμ Τζιανκάνα, το ποσό του είχε προσφερθεί στις αρχές της δεκατίας του 1960 και δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο και η απάντηση του Τζιανκάνα ήταν καθηλωτική: η Μαφία θα αναλάμβανε τη δολοφονία, ναι, αλλά τα χρήματα την προσέβαλαν. Πήρε τη δουλειά πάνω του και αρνήθηκε να λάβει έστω ένα σεντς, έξω τα έξοδα.

"Εμείς και η CIA είμαστε οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος", είπε ο Σαμ. Ο Κάστρο ήδη είχε κάνει πολύ μεγάλο κακό στην Οικογένεια, κλείνοντας τα καζίνα της στην Αβάνα. Ένα μαθηματάκι το χρειαζόταν. Όσο για τη CIA, άλλο που δεν ήθελε. Και δεν έμπαινε σε έξοδα και υπήρχαν πολύ καλές πιθανότητες να καθαρίζει επιτέλους με τον κουβανικό κάρφο στο μάτι της.

Η απόπειρα έμεινε στα χαρτιά. Η κρίση του Κόλπου των Χοίρων στέρησε από το Τζιανκάνα την ευκαιρία να επιδείξει την αγάπη του προς την γη των ελευθέρων. Για την υστεροφημία ούτε κουβέντα. Την είχε εξασφαλίσει από αλλού: ο κάπο του Σικάγου είχε περάσει ήδη στην ιστορία και είχε χτίσει μια μοναδικής αίγλης αυλή, χάρη στις διασυνδέσεις του με το Χόλιγουντ, τη φιλία του με το Φρανκ Σινάτρα και την στενή του σχέση με τους Κένεντι, οι οποίοι βεβαίως και γνώριζαν τη συμφωνία του με τη CIA.

Η σχέση με τον "αμερικάνικο βασιλικό οίκο", τους Κένεντι, δεν ήταν καινούρια για το Σαμ. Ο Τζιανκάνα είχε βοηθήσει ιδιαίτερα την εκλογή του Τζον, του είχε χαρίσει την ψήφο των συνδικάτων που έλεγχε η Μαφία και είχε στηρίξει οικονομικά την καμπάνια του. Ενδιάμεσος στις επαφές του με το μεγάλο πολιτικό τζάκι ήταν ο Φρανκ Σινάτρα, ενώ υπεύθυνος για τη συμφωνία από την πλευρά των Κένεντι ο πατέρας του Τζον, ο Τζόζεφ. Λένε πως, ως μόνο αντάλλαγμα, ο Σαμ είχε ζητήσει να παρακαθήσει σε δείπνο στο Λευκό Οίκο. Απλή ξιπασιά, ήθελε αυτό που κανένας άλλος μαφιόζος δεν είχε ποτέ. Όμως, η ακριβοπληρωμένη χάρη δεν του έγινε. Κάποιοι πιστεύουν ότι δεν το συγχώρεσε. Βλέπουν εκείνον πίσω από τις δολοφονίες του προέδρου και του γερουσιαστή Κένεντι. Τίποτε, όμως, δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Από το 1957 ως το 1966 ήταν ο κάπο ντι τούτι κάπι στην πόλη που η Μαφία είχε δεκαετίες τον πρώτο λόγο. Το 1966 υποχρεώθηκε να παραδώσει την αρχηγία, με αντάλλαγμα τη ζωή του: είχε αρνηθεί να κόψει μερίδιο στους συνεργάτες του από τα κέρδη των καζίνων του εκτός ΗΠΑ - κάτι που παράβαινε τους θεμελιώδεις κανόνες της "Οικογένειας".

Το 1965 καταδικάστηκε για τρίτη και τελευταία φορά στη ζωή του, διότι περιφρόνησε δικαστήριο, όταν, αφού έλαβε ασυλία σε αντάλλαγμα κατάθεσης, έκανε πίσω. Έμεινε ένα χρόνο στη φυλακή και ύστερα εγκατέλειψε τη χώρα, φοβούμενος για τη ζωή του. Μετά από μεγάλες πιέσεις από τις ΗΠΑ, οι μεξικάνοι τον συνέλαβαν και τον έστειλαν πίσω στο Σικάγο.

Δολοφονήθηκε με επτά σφαίρες στο κεφαλι, από άγνωστους, στις 19 Ιουνίου 1975, λίγες μέρες πριν παρουσιαστεί σε επιτροπή της Γερουσίας που εξέταζε την πιθανότητα συμμετοχής του σε μία από τις πολλές συνομωσίες της CIA κατά της ζωής του Φιντέλ Κάστρο

Δεν υπάρχουν σχόλια: