Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Σπάζοντας το Κώδικα «Provenzano»


του Τάσου Οικονόμου

Το μεγάλο αφεντικό της Μαφίας χρησιμοποιούσε αποσπάσματα από τη Βίβλο, μυθιστορήματα για τη Μαφία και τη μέθοδο του Ιούλιου Καίσαρα για να κωδικοποιεί τα μηνύματά του


Η ιταλική αστυνομία και οι ειδικοί κρυπτογράφοι μελετούν τη Βίβλο και λογοτεχνικά κείμενα με θέμα τη Μαφία για να μπορέσουν να διεισδύσουν ακόμη περισσότερο στην εγκληματική οργάνωση. Ταυτόχρονα, απέρριψαν το αίτημα του Provenzano να του χορηγηθεί μία Βίβλος για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο επικοινωνίας του με τους συνεργάτες του. «Είμαστε πολύ κοντά στο να σπάσουμε τον Κώδικα του Provenzano, τον οποίο χρησιμοποιούσε στα περισσότερα από τα μηνύματά του», υποστήριξε στέλεχος των διωκτικών υπηρεσιών. «Η Βίβλος μπορεί να μας δώσει το τελικό κλειδί. Φαίνεται ότι ορισμένες λέξεις της Βίβλου αντιστοιχούσαν σε αριθμούς», κατέληξε.

Στο γραφείο του, στο χώρο που τον συνέλαβαν, ο Provenzano είχε 5 αντίτυπα της Βίβλου. Είχε υπογραμμίσει αρκετά αποσπάσματα, ένα εκ των οποίων ήταν: «Γιατί με καλείς, Κύριε, Κύριε, και μετά δεν κάνει όπως Σου λέω;» Οι διωκτικές αρχές βρήκαν και 350 pizzini - τα χειρόγραφα κρυπτογραφημένα μηνύματα - στο κρησφύγετό του. Αρκετά από αυτά απευθύνονταν προς την οικογένειά του - σε ένα από αυτά ζητούσε λαζάνια για το πασχαλινό τραπέζι - και τα υπόλοιπα περιείχαν εντολές προς τους άνδρες του.

Σε αρκετά από τα μηνύματα του Αρχηγού των Αρχηγών, τα ονόματα κωδικοποιούνταν με μία αλληλουχία αριθμών, μία μέθοδος αντίστοιχη με αυτή που χρησιμοποιούσε ο Ιούλιος Καίσαρας. «...συνάντησα τον 512151522 191212154 και συμφωνήσαμε ότι θα ξαναϊδωθούμε μετά τις διακοπές...,» του είχε γράψει ο γιος του το 2001. Όπως ανακαλύφθηκε από την αποκρυπτογράφηση του μηνύματος, ο Angelo Provenzano αναφερόταν πιθανότατα στον Bernardo Riina.


Δεν υπάρχουν σχόλια: