Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Λίγα λόγια για τη Μαφία


Η Μαφία πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα με τη μορφή τοπικών ομάδων κακοποιών. Τα αίτια της ανάπτυξής της θεωρούνται η φεουδαρχία της εποχής και οι οικονομικές συνθήκες της Σικελίας.

Ο Benito Mussolini συγκρούσθηκε με τη Μαφία και φυλάκισε αρκετούς Μαφιόζους, πολλές φορές μόνο με ενδείξεις. Για αυτό το λόγο και μέλη της Μαφίας, ανάμεσά τους και ο Lucky Luciano, συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ εναντίον του Mussolini.

Η Μαφία έγινε και πάλι ισχυρή μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 μία σειρά εσωτερικών συγκρούσεων οδήγησε στο θάνατο πολλών παλιών μελών της Μαφίας. Έτσι, μία νέα γενιά από γκάνγκστερ έκανε την εμφάνισή της και η οποία εκσυγχρόνισε τις παράνομες δραστηριότητες.

Στις ΗΠΑ η Μαφία έκανε την εμφάνισή της στα μέσα του 20ου αιώνα. Μία σειρά από έρευνες του FBI τις δεκαετίες του '70 και του '80 περιόρισαν την επιρροή της.

Σήμερα η ιταλοαμερικανική Μαφία παραμένει η πιο ισχυρή εγκληματική οργάνωση στις ΗΠΑ και ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τις παράνομες δραστηριότητες στο Σικάγο και τη Νέα Υόρκη.

Η λέξη Omerta σημαίνει ανδρισμός και αναφέρεται στην αυτοδικία. Με την πάροδο των ετών πήρε την έννοια του κώδικα σιωπής της Μαφίας.

Η δομή και η εθιμοτυπία της Μαφίας βασίστηκε στις πρώιμες ομάδες των Καθολικών Χριστιανών, στη Μασονία και σε ιπποτικά τάγματα, επηρεασμένες από τις οικογενειακές παραδόσεις της Σικελίας.

Ο Αρχηγός, το κεφάλι της οικογένειας, έχει την ισχύ ενός δικτάτορα. Παίρνει μερίδιο από κάθε δραστηριότητα κάθε μέλους της οικογένειας. Η εκλογή του γίνεται κατόπιν ψηφοφορίας των επικεφαλής των ομάδων της οικογένειας.

Ο Consigliere είναι ένας σύμβουλος της οικογένειας. Συνήθως είναι έμπιστοι γκάνγκστερ που φροντίζουν να έχουν ένα φαινομενικά νόμιμο δημόσιο πρόσωπο.
Σε πρόσφατη έρευνα αποκαλύφθηκε ότι 9 στα 10 μπαρ και καφετέριες της Σικελίας πληρώνουν προστασία στη Μαφία.

Ανάμεσα στις δραστηριότητες της Μαφίας είναι οι εκβιασμοί, η διακίνηση ναρκωτικών, το λαθρεμπόριο και η συμμετοχή σε έργα του Δημοσίου. Μετά τις εκλογές της Ιταλίας, αρκετοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν ότι η σύλληψη του Provenzano δεν ήταν συμπτωματική και συνδεόταν με την ήττα του, Silvio Berlusconi.

Η επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» ήταν μία προσπάθεια των ιταλικών αρχών να ξεσκεπάσουν σκάνδαλα πολιτικής διαφθοράς, μετά την υπόθεση του Banco Ambrosiano, το 1982, η οποία ενέπλεκε τη Μαφία, το Βατικανό, επιχειρηματίες και πολιτικούς. Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την αυτοκτονία πολιτικών, δικαστικών και επιχειρηματιών αλλά και την εξαφάνιση πολλών κομμάτων εκείνης της εποχής.

Στις 23 Μαΐου 1992 ο δικαστής Giovanni Falcone, ενεργός μέλος της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια» και επικεφαλής των ερευνών κατά της Μαφίας, δολοφονήθηκε μαζί με τη σύζυγό του και 3 σωματοφύλακες με εκρηκτικό μηχανισμό στο αυτοκίνητό του. Λίγους μήνες αργότερα, ο συνεργάτης του, Paolo Borsellino, δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο. Ο Salvatore Riina συνελήφθηκε το 1993 μαζί με τον Giovanni Brusca και καταδικάστηκε για αυτά τα δύο εγκλήματα.


Η Σικελική Μαφία, ή πιο απλά Μαφία, ή ακόμη πιο σωστά Κόζα Νόστρα, είναι μια εγκληματική μυστική οργάνωση ανδρών η οποία δημιουργήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στη Σικελία της Ιταλίας. Παρακλάδι της εμφανίστηκε στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών περί τα τέλη του 19ου αιώνα, μετά από διάφορα κύματα μεταναστών από τη Σικελία.

Λεξικό της ιταλικής γλώσσας, το Devoto-Oli, περιγράφει τη μαφία ως: "Ένα σύμπλεγμα μικρών, υπόγειων οργανώσεων (οι συμμορίες) οι οποίες χαρακτηρίζονται από κώδικα σιωπής (η ομερτά) και ασκούν κάποιον έλεγχο σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και στη διοίκηση της Σικελίας".

Σύμφωνα με τον ιστορικό Πάολο Πετσίνο: "Η μαφία είναι ένα είδος οργανωμένου εγκλήματος το οποίο όχι μόνο δραστηριοποιείται σε διάφορα παράνομα πεδία, αλλά έχει επίσης την τάση να ασκεί κυριαρχία - η οποία κανονικά ανήκει στις δημόσιες αρχές - σε μια συγκεκριμένη περιοχή […]. Είναι συνεπώς ένα είδος εγκληματικότητας από το οποίο εξυπακούονται κάποιες προϋποθέσεις: η ύπραξη ενός σύγχρονου κράτους που διεκδικεί το αποκλειστικό δικαίωμα για νόμιμο μονοπώλιο στη βία· μια οικονομία χωρίς φεουδαρχικά στοιχεία […]· την ύπαρξη βίαιων ανθρώπων με δυνατότητα να διοικούνται από μόνοι τους και να επιβάλλονται ακόμη και στις άρχουσες τάξεις".


Δεν υπάρχουν σχόλια: