Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Βernardo Provenzano:Το αφεντικό των αφεντικών


Η ιστορία του «Μπένι το Τρακτέρ» ξεπερνά κατά πολύ τις κινηματογραφικές επιδόσεις των αντίστοιχων πρωταγωνιστών στις ταινίες για τη Μαφία. Περισσότερα από 400 άτομα έπεσαν νεκρά από τις σφαίρες του. Ανάμεσά τους και ο ίδιος ο αρχηγός του. Από στυγνός εκτελεστής, έγινε υπαρχηγός, στη συνέχεια, Cappo και κατόπιν, capo di tutti capi (αρχηγός όλων των οικογενειών). Για 43 χρόνια η αστυνομία τον καταδίωκε και αυτός κατάφερνε όχι μόνο να διαφεύγει αλλά και να ελέγχει τις φαμίλιες. Παρά τη σκληρότητα που τον διέκρινε ως εκτελεστή - από εκεί πήρε και το προσωνύμιο «το Τρακτέρ» - ο Provenzano ήταν αυτός που έβγαλε την ιταλική μαφία από τα χαρακώματα ενός ανελέητου και ανοικτού πολέμου με τις αρχές και την πέρασε στη νέα εποχή της παγκοσμιοποίησης, του ξεπλύματος του χρήματος και των επενδύσεων. Για αυτό το λόγο του έδωσαν και το δεύτερο παρατσούκλι του, «ο Λογιστής». Ο Bernardo Provenzano γεννήθηκε στο Κορλεόνε της Ιταλίας, στις 31 Ιανουαρίου 1933. Κατά την εφηβεία του, έμαθε την τέχνη της μαφιόζικης εκτέλεσης και έγινε μέλος της οικογένειας του

οργανωμένου εγκλήματος. Ο Michele Navarra βρισκόταν στην κορυφή των Corleonesi αλλά ο νεαρός Provenzano έγινε έμπιστο μέλος της ομάδας του Luciano Leggio, ενός νέου και φιλόδοξου γκάνγκστερ. Μαζί με τον Tot? Riina, συνέθεσαν ένα δίδυμο θανάτου που απέκτησε μεγάλη φήμη για τη δράση του και συνέβαλε στη σταδιακή άνοδο του Luciano Leggio στην ιεραρχία. Michele Navarra βλέποντας την άνοδο του Leggio αποφάσισε να της δώσει ένα τέλος, χωρίς, όμως να τα καταφέρει. Τα αντίποινα του Ιταλού μαφιόζου ήταν ανάλογα και από τις ατελείωτες σφαίρες με τις οποίες γάζωσαν το αυτοκίνητό του, ο Navarra έπεσε νεκρός. Ο Provenzano ήταν ένας από τους 14 οπλοφόρους που συμμετείχαν στην ενέδρα, η οποία έφερε το Leggio στην κορυφή της Οικογένειας. Η δολοφονική του δεινότητα αποτυπώθηκε στα γεγονότα της 18ης Σεπτεμβρίου 1963, στο Corleone.
Αυτός και η συμμορία του τραυμάτισαν 3 αντίπαλα μέλη. Ο Provenzano βγήκε από την κρυψώνα του, περπάτησε μέχρι τα θύματά του και κατόπιν, βάζοντας την κάνη του όπλου του στα μέτωπα των τραυματισμένων ανδρών, τους πυροβόλησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1963 εκδόθηκε ένταλμα εναντίον του για τη δολοφονία ενός εκ των ανδρών του Navarra. Από αυτό το χρονικό σημείο ξεκινάει η 43χρονη καταδίωξη και διαφυγή του. Ο Provenzano μετατρέπεται σε φάντασμα και βρίσκει τρόπους για να επικοινωνεί με τους συνεργάτες του. Συνεχίζει να κινείται στη σκιά και όταν ο Leggio φυλακίζεται, το 1974 το πόστο του αναλαμβάνει να το καλύψει ο Tot? Riina. Το 1981-1982 ξεσπάει ένας αιματηρός πόλεμος ανάμεσα στις ιταλικές αρχές και τη Μαφία.


Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ανάμεσά τους αστυνομικοί, δικαστές, μαφιόζοι, πολιτικοί. Ο Toto Riina συλλαμβάνεται τον Ιανουάριο του 1993 και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για δεκάδες δολοφονίες, καθώς και για την εκτέλεση των δικαστών Giovanni Falcone και Paolo Borsellino που πρωταγωνίστησαν στην επιχείρηση «Καθαρά Χέρια». Για τα ίδια εγκλήματα καταδικάστηκε και ο Provenzano, παρά το γεγονός ότι παρέμενε ασύλληπτος. Η σύλληψη του Riina άνοιξε το δρόμο για την κορυφή στον Provenzano και αυτός έβαλε τέλος στην ανοικτή μάχη και επανέφερε τη Μαφία στις υπόγειες διαδρομές της.


Επιχείρησε να μειώσει τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις οικογένειες ενώ σταμάτησε τις επιθέσεις σε πρόσωπα του δημόσιου βίου της Ιταλίας που στρέφονταν κατά της Μαφίας. Όλα αυτά τα έκανε μέσω των «pizzini», μικρών χειρόγραφων μηνυμάτων με τα οποία διένειμε τις εντολές του και καθοδηγούσε τον ιταλικό υπόκοσμο. Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν συνέχεια σε κίνηση και σε κρησφύγετα, η περιούσιά του αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια €. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές της Ιταλίας, το 2002 ταξίδεψε στη Γαλλία για να κάνει εγχείρηση καρκίνου του προστάτη σε νοσοκομείο της Μασσαλίας. Η παρουσία του πιστοποιήθηκε με έλεγχο του DNA.


Δεν υπάρχουν σχόλια: